Begin 2007 doen we het eerst mee met de prijzencarrousel die in de digitale drukkerswereld rondgaat. Met meer nieuwsgierigheid dan wijsheid sturen we onze web2print voor zonnestudio’s  in voor de PODAWARDS 2007. De POD Awards is een gala achtige avond waar drukkers, printers en bureau’s inzendingen kunnen doen  van cases die gebaseerd zijn op printing on demand.

We verdienen een derde plaats

Onze oplossing biedt de mogelijkheid voor zonnestudios om een eigen marketingpakket samen te stellen te personaliseren en binnen enkele dagen in huis te hebben. Op dat moment een unieke oplossing die later door andere bedrijven naar een 2.0 versie zal worden gebracht.

We verdienen een derde plaats maar jammer genoeg geen gouden plakken , bekers of oorkondes. De eerste plek gaat terecht naar een keukenboer die na je bezoek aan de showroom een brochure printen die helemaal op maat gemaakt is voor je.

In de navolgende jaren worden de POD Awards jammer genoeg niet meer georganiseerd en hebben wij een dusdanig “doe maar normaal dan doe je al gek genoeg” gehalte dat we ook niet op zoek gaan naar andere prestigewedstrijden.

Noemt die gozer ons nou sappies?

Tot in 2009 de vertegenwoordiger van destijds Proost en Brandt papier bij ons binnen loopt en de vraag stelt:” hebben jullie nog een leuke inzendig voor de SAPPI AWARDS”. Amsterdammers als we zijn voelen we ons meteen in de zeik genomen. Noemt die gozer ons nou Sappies?? Als hij uitlegt dat het gaat om de Papier gigant South African Paper en Pulp Industries oftewel SAPPI moeten we wel een beetje lachen om de naam maar we begrijpen dat deze wedstrijd de absolute Oscars betreft in de drukkerijwereld.

Puur toevallig staan we net met een boek in handen waar we 1 proefexemplaar van hebben gemaakt. Blufkikkers als we zijn geven we de accountmanager het boek mee. Hij legt uit dat wij nog wel een toelichting moeten geven en het daadwerkelijk een commerciële klus moet betreffen maar dat maakt ons op dat moment niet uit. Als dit de Oscars van de drukkerijbranche zijn dan willen we wel eens kijken wat daar nu allemaal gemaakt wordt.

De accountmanager heeft ons door en legt uit dat deze wedstrijd echt serieus genomen moet worden. Deze prijzen worden gezien als waardering voor de allerbeste drukkers van Europa. Meervoudige winnaars kunnen rekenen op werk van merken zoals Mercedes, Nike, Audi, Adidas, en noem alle schijnbaar prachtige klanten maar op. We maken ons nog steeds niet erg druk en vertellen hem dat we deze klus bijna binnen hebben en besluiten een stapje extra te doen.

In de navolgende maanden verkopen we inderdaad het project waar we het proefmodel boek voor gemaakt hebben en leveren het on demand te printen cursusboek voor fotografie studenten enkele honderden keren uit. De zelfgemaakte oplossing die fotos accepteert ze in de pagina opmaak plaatst en deze pagina’s ter goedkeuring naar de student mailt. Is houtje touwtje maar werkt boven verwachting goed.

We horen ondertussen niets meer van de SAPPI AWARDS en concluderen dat we wellicht afgetroefd zijn door de 1800 andere inzendingen die door heel Europa zijn gedaan op de categorie Digital Print. Logisch gezien het feit dat we pas een jaartje of twee bezig zijn met Digital printing en onze Canon Imagepress meer kuren heeft dan een zelfgemaakt ruimteschip.

We staan inmiddels meer met onderdelen van de Canon Imagepress in ons handen dan papier en printen is alleen op zonnige dagen mogelijk waarbij het weer niet te warm moet zijn want dat mag dan ook weer niet. Onze leven wordt inmiddels beheerst door het niet werken van onze digitale pers die wel enorme kosten met zich meebrengt.

We raken enorm gefrustreerd van het niet werken van de Canon en verwachten eigenlijk helemaal niks meer te hoor van de Sappies van Sappi. Maar op een of andere manier hebben we tussen al het digitale en offset geweld indruk gemaakt en worden verzocht acte de presence te geven op een gala avond in Praag omdat we bij de genomineerden horen voor de Sappi printer of the Year Award van 2010.

Na een avond die we niet eerder meegemaakt hebben als het gaat om entertainment, pracht en praal maar zeker ook gezelschap vertrekken we met een bronzen plak voor 1 na beste printbedrijf van Europa. Ja je leest het goed 1 na beste , Goud is om politieke redenen niet uitgedeeld. Het gehalte offsetdrukkers die digital print maar een bedreiging vinden is nog steeds erg hoog en SAPPI is dan toch leverancier van de grootste drukkerijen in de Wereld en hebben dus te maken met de emoties van de klantengroep.

Trots als een pauw vertrekken we weer huiswaarts om in de jaren erop te leren dat de SAPPI Awards dat jaar voor het laatste uitgereikt zijn. Op naar nieuwe uitdagingen dus.

leer meer over ons